GR / EN

Προφίλ

Home  /  Το φεστιβάλ  /  Προφίλ

Σας καλωσορίζω στη φετινή 9η διοργάνωση του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής (2014- 2020), με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το Φεστιβάλ εστιάζει στην παρουσίαση νέων ερευνητικών εγχειρημάτων στον κινηματογράφο που πέρα από τις μορφολογικές αναζητήσεις διερευνούν τη δυνατότητα της εικόνας να προτείνει όχι έναν εφησυχασμό αλλά ένα άνοιγμα στο άγνωστο.

Ξεχωρίζουν τέσσερα σημαντικά αφιερώματα: Στον Φιλίπ Γκραντριέ, κορυφαίο εκπρόσωπο του σημερινού γαλλικού πρωτοποριακού κινηματογράφου, που θα έρθει στην Αθήνα να παρουσιάσει 7 ταινίες του. Στη Σιαολού Γκουό, την πολυβραβευμένη κινεζοβρετανίδα συγγραφέα και σκηνοθέτη, που παρουσιάζει, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, την τελευταία της ταινία και συζητά με το κοινό για τις 5 ταινίες και τα βιβλία της. Στον Μαρκ Ράπαπορτ, σημαντικό εκπρόσωπο του αμερικανικού ανεξάρτητου και underground κινηματογράφου, που θα παρουσιάσει στην Ταινιοθήκη και στο Exile Room το καινοτόμο έργο του. Στον σπουδαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιώργο Ζιάκα, με έκθεση που περιλαμβάνει μακέτες και φωτογραφίες για τα κουστούμια από γνωστές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Θα προβληθούν τρεις εμβληματικές ταινίες του Αγγελόπουλου και μία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου. Έργα σημαντικών σκηνοθετών φιλοξενούνται στο Διεθνές Διαγωνιστικό (Αφηγηματικά και όχι) όπως του Λοβ Ντίαζ και της Βαλερί Μασαντιάν. Στο καινούργιο διαγωνιστικό τμήμα Πρώτη Ματιά προβάλλονται 9 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν η Νικόλ Μπρενέζ και ο Φίλιπ Γέντικε. Στο τμήμα Μερικοί το προτιμούν μικρό, με μικρού μήκους ταινίες, καλοσωρίζουμε τη Μάρτα Ματέους.

Στο τμήμα Επαναστατικά Τραγούδια η Νικόλ Μπρενέζ επιλέγει και παρουσιάζει λιγότερο γνωστές ή και ξεχασμένες ταινίες για τραγούδια που ζωντανεύουν στη μνήμη μας επαναστατικά κινήματα (Μπο Βίντεμπεργκ, Κεν Λόουτς). Το αφιέρωμα κορυφώνεται με την ταινία έναρξης Το βιβλίο των εικόνων του Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Η ενότητα Αποκατεστημένες και Υπέροχες επικεντρώνεται σε σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου Κινηματογράφου που έχουν αποκατασταθεί από Ευρωπαϊκές Ταινιοθήκες, όπως την Κοινωνική σαπίλα (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Το νησί της αγάπης (Πορτογαλική Ταινιοθήκη), Συνάντησα κι ευτυχισμένους τσιγγάνους (Ταινιοθήκη της Σερβίας), καθώς και την ταινία λήξης Μπελ Αντόνιο (Ταινιοθήκη της Μπολόνια). Τέλος με αφορμή την επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, επιλέξαμε στο αφιέρωμα Μυήσεις δημιουργούς ταινιών (Α. Αγγελίδη, Ρ. Κούνδουρος, Α. Φραντζής, Ζ. Κοκτώ, Β. Σκούρα, Ρ. Καράσκο), που διερευνούν το στάδιο του καθρέπτη και το διάλογο μεταξύ της ελληνικής και της παγκόσμιας μυθολογίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημαντική τους υποστήριξη την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την κοινοπραξία του i-media cities·, τη Νικόλ Μπρενέζ, το ΔΣ του Ιδρύματος και τους εργαζόμενους στην Ταινιοθήκη, και ιδιαίτερα τον Τάσο Αδαμόπουλο και τη Φαίδρα Παπαδοπούλου, Σμάρω Σταυροπούλου· και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠΑ, και ιδιαίτερα τις Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Νίνα Βελιγράδη, Ευάννα Βενάρδου και τον Μανώλη Μελισσουργό.

Μαρία Κομνηνού

Διευθύντρια του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας Πρόεδρος του ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών

To 9οΦεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στoπλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020.